Oväntad seger i norra kvalet till Kadettallsvenskan!

IMG_2141

Några av spelarna samlade mellan två ronder.

För första gången har Trojanska Hästen kvalificerat sig till final i Kadettallsvenskan, som spelas med 6-mannalag för ungdomar upp till 16 år. På vägen besegrades flera av Sveriges starkaste klubbar, och till slut vann Trojanska Hästen hela kvalet. Finalen spelas i Norrköping 10-12 augusti. Finalister är de tre topplacerade lagen i norra kvalet och de tre topplacerade lagen i södra kvalet. Det är första gången klubben kvalificerar sig till någon av de stora nationella lagfinalerna. Lagets åtta hjältar var Axel Falkevall, Vidar Grahn, Oliver Nilsson, Alva Ling Tran, Gustav Bergqvist, Sixten Tran, Max Isaksson och Philip Isaksson.

Trojanska Hästen gick ut starkt på lördagen och vann första matchen med 6-0 mot SS 4 Springare II. I rond 2 tog man sig an förra årets tvåor i Kadett-SM – hemmalaget SK Rockaden, som har samlat en stor mängd SM-guld i alla discipliner de senaste decennierna. Med fruktan i blick satte sig alla de unga trähästarna för att möta högre rankade motståndare. Kort in i matchen stod det 0-1, då Olivers ställning raserades fullständigt. Ändå hade en hoppets gnista tänts då flera träskallar inte bara hade positionell fördel, utan även materiell sådan på några bräden. Axel bytte pjäser på bord 1 och sågs ganska snart hämta hem en halv poäng, samtidigt som Vidar spelade till sig en vinst på bord 2. Med nyöppnade ögon såg övriga spelare sig omkring. Om Vidar och Axel kan ta poäng på de översta borden, varför skulle inte vi kunna vinna på alla andra?! Alva Ling förvaltade en merbonde från spelöppningen med den äran på bord 4, men Gustav tappade på bord 5. En vinst och en förlust räknades snart in. Kvar var bara 8-årige Sixten Tran på sista bordet med en bonde mindre. Det såg förlorat ut. En bra prestation, men laget nådde inte riktigt ändå fram.

Då hände något. Ingen (läs: den uppgivne lagledaren som lämnat spelsalen) vet riktigt hur det gick till. Legenden talar om en svart springare som valde fel rutt och två vita torn som var så aktiva att brädet glödde under deras fundament. Sixten låg plötsligt en pjäs över. Matchen var vunnen! Om han inte i sin iver att göra matt skulle ställa löparen rakt i slag, förstås. Men det skulle aldrig hända! Eller…?

Det hände.

Som tur var tog motståndaren inte pjäsen och mattkombinationen lyckades ändå. Trojanska Hästen hade slagit förhandsfavoriten med 3½-2½.

Nu var allt möjligt! Finalen i Norrköping var så gott som klar. Spelarna njöt av sin märkvärdighet och åt segermiddag i Hägerstens finaste lekpark. Solen sken och glada ekorrar hoppade mellan trädgrenarna. Fåglarna kvittrade och folk nynnade glada sånger. Ett par timmar senare hade laget förlorat med klara 1½-4½ mot Kristallens SK från Södermalm. Trojanska Hästen låg inte längre på kvalplats.

Så blev det söndag, den kyrkliga högtidens dag! Det var således dags för spel och dobbel i Hägerstenåsens Medborgarhus. Gustav tackade för sig och Max tog över i hans ställe. Trojanska Hästens gäng var på bästa humör denna morgon och slog såväl Järfälla SS som Snabba Löparen (Katrineholm) med 5-1. Men allt stod och föll med sista matchen mot klassiska Wasa SK. Vinnarna skulle gå till final. Förlorarna skulle det inte. Hästen släppte snabbt till 0-1 efter en svårbemött gambit på bord 3. Och snart 0-2 efter att Vidars fribonde sprungit in i en vägg av elaksinnade pjäser som ville fånga den.

Prekärt läge, men hoppet levde. Nyinkallade Philip Isaksson tog tag i situationen och reducerade. Alva Lings första angrepp hade slagit tillbaka. Men hon lyckades få igång det ytterligare en gång och vann därmed sitt sjätte parti av sex i tävlingen – 2-2 i matchen. Till slut lyckades även Axel Falkevall vinna ett slutspel med merbonde, och även Max tog hem sitt parti. Slutsiffrorna 4-2 räckte till en historisk första plats för Trojanska Hästen, med övermåttan nöjda spelare och ledare.

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

3 svar på Oväntad seger i norra kvalet till Kadettallsvenskan!

  1. Johan skriver:

    Fantastiskt. Vi vill se lagbilder!

  2. annelie skriver:

    Super snyggt spelat!! Stort grattis till alla både spelare och ledare!

  3. Lars-Erik skriver:

    Vad kul! Grattis alla trähästar, och lycka till i finalen!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.